За гр. Самоков и региона

 

 

Самоков е град с модерен облик, съчетавайки в своето развитие историческо наследство, култура, спортен дух и прелестите на обкръжаващата ни природата. Разположен във високата Самоковска котловина на 950 м надморска височина, прекосена от бистрите води на река Искър и нейните притоци и заобиколен от няколко планини – Рила, Плана, Витоша, Верила и Ихтиманска Средна гора, Самоков е известен с богатото си културно-историческо наследство. Сегашният град е възникнал в началото на 15 в. върху останките на древно селище. Градът постига икономически разцвет през 17 – 19 в. благодарение на добива на желязо в прочутите на времето самоковски видни и мадани, наричани „самокови“. Те дават и името на града, което остава непроменено и до днес. Извършващите се в момента археологически разкопки разкриват богати културни пластове от тракийския, римския и византийския период.
Самоков успешно гради своето бъдеще и привлича туристи в града и околностите му като съхранява своята история и претворява в хармония възрожденски дух и модерно развитие.

Самоков е център на община с 24 населени места. Разположен е живописно в северните поли на Рила планина, на р. Искър, на 950 м. над морското равнище, с прохладно лято и снежна зима с много слънчеви дни. На 10 км от града се намира най-старият зимен курорт в България Боровец с великолепни възможности за зимни спортове. През лятото добре маркирани туристически маршрути и еко пътеки водят към най-високия връх на Балканите Мусала (2925 м), до Мальовица и Седемте езера. След всичко това – тонизирани и с приятни емоции ще може да отпътувате , запазвайки преживяното.